Blog items
Relaxt solliciteren, hoe doe je dat?
Een 5 stappen plan voor succesvolle sollicitatiegesprekken!
Stap 1: een CV maken die opvalt
- Beperk je CV tot maximum 2 pagina’s
- Online kun je gratis templates vinden om te gebruiken (bv bij de VDAB of Canva).
- Op je CV vermeld je jouw competenties, vaardigheden, ervaring, studies, studentenjobs, etc.
- Vergeet ook niet om hobby’s/sporten te vermelden. Dit kan een laagdrempelig gespreksonderwerp zijn om het ijs te breken.
- Zorg ervoor dat er geen spelfouten inzitten. Je CV is echt je visitekaartje
- Online kun je templates vinden om te gebruiken (bv bij de VDAB of Canva).
- Gaten in je CV zijn tegenwoordig niet echt meer een probleem. Zorg wel dat je er iets over kunt vermelden
- Een pasfoto met een professionele uitstraling mag maar is geen vereiste.
- Laat je CV nalezen voordat je hem uitstuurt
Stap 2: Een uitnodigende motivatiebrief schrijven
- Maak een persoonlijke brief
- Pas je motivatiebrief aan aan de vacature en het bedrijf om eruit te springen.
- Het hoeft geen lange brief te zijn maar maak de werkgever nieuwsgierig.
- Indeling: een stukje over wie je bent, je motivatie voor die specifieke vacature, wat je het bedrijf te bieden hebt, ….
Stap 3: Hoe vind je nu die leuke vacatures:
- Je kunt zoektermen ingeven op Google
- verschillende jobsites raadplegen (VDAB, Indeed, Stepstone)
- een LinkedIn profiel aanmaken
- Spreek je netwerk aan. Hoe meer mensen weten dat je een job zoekt hoe beter. Vaak hebben bedrijven een “referral fee” wat betekent dat werknemers een bonus ontvangen als zij nieuwe medewerkers aanbrengen
- interimkantoren en selectiekantoren aanspreken
- Laat je niet afschrikken door sommige vacatureteksten. Vaak worden er veel vereisten vermeld maar verwachten bedrijven niet dat je 100% aan de beschrijving voldoet.
Stap 4: Tips voor het sollicitatiegesprek
- Allereerst is dit een gelijkwaardig gesprek. Vaak hoor ik in loopbaantrajecten dat mensen erg zenuwachtig zijn en het sollicitatieproces zien als een moment dat ze ‘moeten’ presteren. Weet dat dit echter een gelijkwaardig gesprek is. Het doel van het gesprek is ook dat jij met voldoende informatie naar buiten gaat om te weten of deze job en bedrijfscultuur bij je past. Je spendeert een groot deel van je tijd op je werk dus neem ook de tijd om iets te vinden waar je blij van wordt.
- Oefen het gesprek eens met een vriend, ouder, loopbaancoach. Het helpt om al eens te verwoorden wat je eigenlijk zoekt, wat je sterke en verbeterpunten zijn, wat je motivatie is, wat de reden is dat je bepaalde keuzes hebt gemaakt in je leven, waar je het meeste trots op bent, …?
- Bereid je goed voor: bezoek de website van het bedrijf en denk al eens na over vragen die jij graag zou willen stellen. Neem deze vragen en iets om te schrijven gerust mee naar het gesprek.
- Zorg dat je genoeg tijd uittrekt om op tijd op je afspraak te geraken. De eerste indruk is belangrijk. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren onderweg, een onverwachte file, de bus die vertraging heeft. Bel dan even met jouw contactpersoon binnen het bedrijf om te laten weten dat je later bent.
- En wees mild voor jezelf. Als je voor het eerst op gesprek gaat of als het lang gelden is dat je hebt gesolliciteerd dan zul je merken dat hoe vaker je gesprekken doet hoe makkelijker dit zal verlopen
Stap 5: Nog een paar laatste tips:
- Weet wat je graag wilt doen en zoek een job die daarbij past. Toon je interesse en motivatie ook in het gesprek. Dit is wat bedrijven graag horen.
- Een opvolgmailtje na een interview wordt altijd gewaardeerd
- Vraag gerust om feedback als je job niet hebt gekregen en het niet duidelijk is waarom je niet bent weerhouden. Uit de feedback die je dan krijgt kan je ook weer veel leren. Misschien kwam je anders over dan je dacht? Misschien was er een kandidaat met meer ervaring of misschien is de vacature last minute toch intern ingevuld.
- Bel gerust of stuur een mail als de vacature beschrijving niet duidelijk is. Zo kennen ze ook meteen jouw naam en valt je CV extra hard op
- Vragen die je zelf kunt stellen tijdens het interview: wat wordt er van mij verwacht in deze job, wanneer zullen jullie tevreden zijn over mijn prestaties, hoe ziet het team eruit? Wat wordt er dagdagelijks van mij verwacht, welke stappen volgen er nog in het sollicitatieproces, wat is de reden dat deze vacature openstaat…
Met deze tips ben jij alvast goed voorbereid om een leuke job te vinden!
Veel succes!!